Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

περιβαλλοντικό μονοπάτι σε Φλώρινα και Καστοριά ''ο τόπος είναι οι άνθρωποί του''

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το περιβαλλοντικό μονοπάτι σε Φλώρινα και Καστοριά.
Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί μέλη του ομίλου"Φίλοι της Φύσης" της Θεσσαλονίκης, που συνεργάστηκαν στην διοργάνωση της παραπάνω δράσης,με τα ΚΠΕ Καστοριάς και Μελίτης της Φλώρινας καθώς και με τον Φορέα διαχείρισης Πρεσπών 

δείτε το βίντεο με τις Φωτογραφίες:
http://youtu.be/hJkX-iGF0tA

Μύθι, μύθι, παραμύθι…

Το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που έθεσαν προ νήπια (παρακαλώ!) και σκεφτήκαμε να το ανοίξουμε σε διαγωνισμό. Όποιος δώσει την καλύτερη απάντηση θα βραβευτεί με το στεφάνι της δόξας, φυσικά, αλλά και με ένα δωράκι από την πλούσια συλλογή προϊόντων του WWF

Το ερώτημα που έθεσαν τα προνήπια Α’ από το Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς, με εκπαιδευτικούς τηνς Αιμιλία Καμπόλη, την Αναστασία Μπέκα και τη Δήμητρα Μήτσικα είναι το ακόλουθο: 

"Γιατί όταν τελειώνουν τα παραμύθια λένε ότι εμείς ζούμε καλύτερα από τους ήρωες των παραμυθιών; 

Εμπρός λοιπόν! Δουλέψτε το ερώτημα με τους μαθητές σας (ευκαιρία να απολαύσετε και κανένα παραμύθι όλοι μαζί στην τάξη), ζητήστε τους να γράψουν τις απαντήσεις τους, συγκεντρώστε τις και στείλτε μας το υλικό στο e.svoronou@wwf.gr ή ταχυδρομικά, στη διεύθυνση του WWF Ελλάς (υπόψη Ε.Σβορώνου) ή με φαξ στο 210 32 47 578. 

Αν θέλετε να πάρετε μέρος κι εσείς (θα δοθεί χωριστό βέβαια βραβείο για τους ενήλικες), μη διστάσετε να μας στείλετε τη δική σας απάντηση. 

Η κάθε απάντηση πρέπει να μην ξεπερνά τις 150 λέξεις και πρέπει να συνοδεύεται από το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου, την ηλικία του και τα στοιχεία επικοινωνίας. 

Αν θέλει μια τάξη να λάβει μέρος στον διαγωνισμό ως σύνολο, μπορεί να το κάνει, αν και η διατύπωση της απάντησης καλό είναι να έχει τον αυθορμητισμό του παιδιού ή του ενήλικα. Να μην έχει άρωμα έκθεσης ιδεών. 

Ενθαρρύνετε και τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Τα παραμύθια αφορούν όλες τις ηλικίες. 

Προθεσμία υποβολής των απαντήσεων: 25 Ιανουαρίου 2012  . 

περισσότερες πληροφορίες :http://www.wwf.gr/newsletter/peoct2011/




Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Φίλοι της φύσης" στο πρόγραμμα ΕΝΟ

Οι "φίλοι της φύσης" αποτελούν μέλη του Παγκοσμίου Περιβαλλοντικού Προγράμματος ΕΝΟ.
Για την Ελλάδα το πρόγραμμα συντόνισε η κ. Ελένη Πλευρά, εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης με την υποστήριξη των υπευθύνων του Γραφείου Π.Ε Δυτ.Θεσ/νίκης (κ Δ.Μιχελάκη- Γ. Φαρμάκη). Αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον γενικότερο στόχο του ομίλου μας ,όσον αφορά την προβολή των δράσεών μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.


Ειδικός διαδικτυακός τόπος  http://www.enogreece.org/ δίνει πολλές πληροφορίες και επιτρέπει την εγγραφή νέων μελών,κυρίως μαθητικών περιβαλλοντικών ομάδων στο πρόγραμμα ΕΝΟ ( Φιλανδικό Περιβαλλοντικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας).

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Οι φίλοι της φύσης εκπαιδευτικοί και μαθητές, συμμετείχαν στις δραστηριότητες του "Θερινού Σχολείου" που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2011 με σκοπό την εκπαίδευση για την αειφορία και τη βιωσιμότητα.
Συμμετείχαν οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

  • 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας
  • ΕΠΑΣ Ευόσμου
  • ΕΠΑΛ Ευόσμου
  • 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης 
  • 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού
  • 1ο Λύκειο Ασσήρου

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Περιβαλλοντικό μονοπάτι 26-27/11/2011

Το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον όμιλο "φίλοι της φύσης" (friends of nature -παράρτημα Θεσσαλονίκης) συνδιοργανώνουν Περιβαλλοντικό μονοπάτι στη Δυτική Μακεδονία : Καστοριά - Φλώρινα - Πρέσπες, Σάββατο-Κυριακή 26/27-11-2011.

Για να δείτε το πρόγραμμα και πληροφορίες ακολουθήστε τον σύνδεσμο :  https://docs.google.com/open?id=0B8rlK1UWRGnLNTExZTNhOWUtYmM0Mi00ZjU4LTk4ZDAtMmYzMDIyZjJhOTg1

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας 
 Χαρά Νάστου
 Μυθιστορηματική προσέγγιση στο μύθο των Ατρειδών 


βιβλίο
   Όταν ενώθηκαν οι οίκοι του Τυνδάρεου και του Ατρέα τους δόθηκε, ανερώτητα , προίκα το αμάρτημα του προπάππου Τάνταλου, σύμφωνα με το κοινωνικό εθιμικό δίκαιο, που αναγνώριζε την κληρονομική μεταβίβαση της αμαρτίας από γενιά σε γενιά.
   Έτσι,στο σπιτικό του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας ήρθε και εγκαταστάθηκε , παρείσακτη η Αρά, για να διεκδικήσει τις ανεξόφλητες οφειλές του Ταντάλου, που δεν αποδόθηκαν στην ώρα τους. Η καθυστερημένη απόδοση με βαρύ τίμημα , ως πέλεκυς έπεσε στα παιδιά της Κλυταιμνήστρας, στους Αγαμεμνονίδες, κάνοντας συντρίμμια τη ζωή τους . Μετά τη συντριβή, τους λυπήθηκε, αφού δεν είχε να εισπράξει κι άλλα, και τους έδωσε πίσω τα κομμάτια, να τα συγκολλήσουν και να συνεχίσουν, όπως μπορούν, τη δεύτερη καθαρή ζωή τους ... Ο δρόμος τους, αυτή η δεύτερη ευκαιρία, είχε και αυτός προκαθορισθεί από την προγονική τους ιστορία...

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ημερίδες στην Κωνσταντινούπολη


Υπό την αιγίδα της 


                              Α.Θ Παναγιότητος 
                         του Οικουμενικού Πατριάρχου 
                              κ.κ. Βαρθολομαίου


Πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τρία συνεχόμενα χρόνια ημερίδες περιεχομένου με τα  παρακάτω θέματα :

  1. Η περιβαλλοντική Αγωγή στη Δ/θμια Εκπαίδευση (2009)
  2.  Άνθρωπος-Αειφορία-Περιβάλλον .                        (2010)
  3. Πόλις-Πολίτης-Περιβάλλον                                     (2011)

Οι ημερίδες έγιναν στο Ζωγράφειο Λύκειο και συμμετείχαν 150 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.
Συνδιοργάνωση:

  • Γραφείο Π.Ε. Δ.Δ.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού
  • ΚΠΕ Βερτίσκου
  • Φίλοι της Φύσης
  • Δήμος Νεάπολης -Συκεών.