Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

100 χρόνια απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης


2ο ΓΕΛ Νεάπολης
Συντονίστρια: Δέσποινα Μιχελάκη
Ερευνητική εργασία :
Θέμα : " Η αειφορική διαχείριση των μνημείων λόγου και τέχνης της Θεσσαλονίκης στα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της"



Το πρόσωπο της πόλης καθώς διαπέρασε τις ιστορικές συγκυρίες, τα  μνημεία της και η παρουσία της στο χρόνο, ο λόγος των ανθρώπων της , το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική της πορεία  αποτέλεσαν το ερευνητικό πεδίο των μαθητών. 




Επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους , συναντήσεις με πνευματικούς ανθρώπους και διαδρομές εκεί όπου ο κόσμος εξασφαλίζει τα προς το ζην - Αγορές , λιμάνι, Υπηρεσίες ..και τα προς το ευ ζην-Λαδάδικα Ξυλάδικα , τόπους αναψυχής... 
 Οι φωτογραφίες από την πρώτη εξόρμηση 
- στη Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Νεάπολης -Συκεών και
- στο Μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού






Γλαφυρός ξεναγός και ιστορικά καταρτισμένος με μεράκι και διάθεση ενημέρωσης ο κ. Νίγδελης. Στην αίθουσα διαλέξεων της βιβλιοθήκης οι μαθητές παρουσίασαν ένα μέρος των εργασιών τους και κατέθεσαν τις προσωπικές τους εντυπώσεις!!!




Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι συγκρίσεις του παλαιού με το καινούριο αφού το Πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη αποτελεί τον χώρο που υπάρχουν τα σχολεία της περιοχής ,ανάμεσα στα παλιά στρατιωτικά κτίρια και τα νέα που φιλοξενούν το Δημαρχείο , τη βιβλιοθήκη , το μουσείο , το κλειστό γυμναστήριο ...



Η στρατιωτική μας κληρονομιά στη διάθεση του κοινωνικού και παιδευτικού συμφέροντος .








Αειφορία και διαχείριση συνέχειας!!!!!


















Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Γιορτές ανησυχίας και αγάπης




Δια χειρός Δ.  Μιχελάκη



Θα τα θυμόμαστε αυτά τα Χριστούγεννα του ’11 και την Πρωτοχρονιά του ’12.  Θα τα θυμόμαστε.  Σαν τις γιορτές της ανησυχίας.  Και του πόνου για ανθρώπους πολλούς, κοντινούς, δικούς μας και ανθρώπους παραδίπλα, στην παραπλεύρως πολυκατοικία και στους δρόμους, όπου βαδίζουν αμίλητοι, μαζεμένοι μες στα ρούχα τους μπροστά από βιτρίνες άδειες μ’ αφίσες και «ενοικιάζεται» να κατακλύζουν την αγορά ενώ τα «παγοδρόμια» έγιναν η γιορτινή decoration στη πόλη.
Έτσι θα διαπλέουμε την ψυχρή φωτοχυσία και θα μπαίνουμε σε σπίτια φίλων και συγγενών μ’ ένα μπουκάλι κρασί και ένα βιβλίο αγάπης, όπως παλιά, όπως πάντα με λόγους γλυκούς για δώρο και αντίδωρο τη θαλπωρή ενός καναπέ, μιας χαλαρής κουβέντας λίγο βαθύτερης από τα συνηθισμένα, λίγο πιο ειλικρινούς από παλιά, με τη σοφή ταπείνωση του δύσκολου καιρού και την επίγνωση ότι ολίγα τα αναγκαία, τα χρειώδη και όλα τα άλλα «πόζα», ύφος, αφρός και στάχτη.

Θα οικονομήσουμε και φέτος το τραπέζι μας.  Δεν θα διαφέρει ουσιωδώς από άλλα, μόνο σε κάτι θα διαφέρει: θα το εκτιμήσουμε βαθύτερα, θα είμαστε ευγνώμονες, που το έχουμε και θα το ευχαριστηθούμε περισσότερο ως το μεδούλι.  Θα ευχαριστηθούμε τους ανθρώπους και τους ήχους τους, τα βλέμματά τους, τα «σκέρτσα» των παιδιών που θα θελήσουν να ξεγλιστρήσουν από τους βαρετούς μεγάλους, τα πειράγματα των γυναικών στους βαθυστόχαστους συζύγους, τα τσουγκρίσματα εις υγείαν των παρόντων, των απόντων και εις μνήμην των ίσκιων των εκλιπόντων που θροϊζουν δίπλα μας.

Θα μας στείλουν χαιρετίσματα φίλοι, αδέλφια, συγγενείς απ΄ τα χωριά μας θα στήσουμε  περίτεχνα τραπέζια ρεφενέ, άλλος τη φιλοξενία, άλλος το κρασί και τα γλυκά και οι πιο ρομαντικοί θα παραμερίσουν τα έπιπλα και θα χορέψουν το «τανγκό» των Χριστουγέννων κατά τις επιταγές του ελληνικού σινεμά http://youtu.be/mWpYfxP9L2s  και ίσως ένα seventies μελό, το Angie http://youtu.be/rXRExocnpUw , το Nights in White Satin http://youtu.be/9muzyOd4Lh8 , έτσι για να θυμηθούμε το «τότε» των εορτών που ήταν πιο ανθρώπινο, πιο ευγενικό…

Θα τα θυμόμαστε αυτά τα Χριστούγεννα.  Ίσως γιατί μετά από πολλά χρόνια χρειάζεται να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ;».


"καλές γιορτές"

Πάμε βόλτα στα κάστρα..

Περιβαλλοντική εργασία :" πάμε για καφέ" 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού.
Βίντεο από την εργασία:

http://youtu.be/gZiT3Y1hti4


                            “ Πάμε για Καφέ “
Με την καθοδήγηση των καθηγητών-υπεύθυνων του προγράμματος Μπιτσώρη Βελισσάριου, Τριανταφυλλίδου Κούλας, Φαρμάκη Μαρίας  και Δήμου Αικατερίνης . Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την καθηγήτρια Φαρασοπούλου Σημέλα.      
 Ευχαριστούμε:
   Τον κ. Διευθυντή του Γυμνασίου για τη σημαντική βοήθεια που μας πρόσφερε.
Την κ. Μιχελάκη Δέσποινα,  Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τη συγγραφή του θεατρικού δρώμενου.
Τον κ. Φαρμάκη Ιωάννη, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής, για την καθοδήγησή του στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς και στην εύρεση βιβλιογραφίας και πηγών πληροφοριών για το θέμα μας.
Το Σύλλογο Γονέων για την οικονομική βοήθεια.
Το   Γιώργο Γερασίμου και το δάσκαλο Αδάμ Ιωαννίδη για τη βοήθεια, τη συνέντευξη και το αρχείο που μας παραχώρησαν. 

 Συμμετέχουν οι μαθητές:

ΔΟΥΜΑΣ  ΑΝΤΩΝΗΣ                                                 
ΘΕΟΦΑΝΙΔΟΥ ΡΑΧΗΛ
ΚΕΡΑΤΣΙΔΟΥ  ΕΙΡΗΝΗ
ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ  ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΟΡΟΜΗΛΑ  ΝΙΚΗ
      ΣΑΒΒΙΝΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
      ΣΑΛΑΜΑΝΗ  ΔΑΝΑΗ
      ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣΗΣΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
      ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΤΕΡΖΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΕΡΖΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΟΡΕ  ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΙΜΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΤΣΟΜΠΑΝΗ  ΘΩΜΑΗ